Şekerden Adım Adım Kurtulun

O bize iyi gelen şekerlerin bağımlılık yaptığına nasıl inanabiliriz ki? Peki bir de bu bağımlılığın sağlık açısından çok riskli olduğuna? Sizde şekerden uzak duramayanlardansanız, yediğiniz son şeyi düşünürken aklınıza tatlılar, hamur işleri, karamelli ve çikolatalı kahveler geliyorsa bu yazı tam size göre. 10 adımda şekerden kurtulun!
1) Kendinizi keşfedin.
Önce en çok hangi şekerli yiyecekleri sevdiğini ve hangilerini daha çok tükettiğinize bir bakın. Mesela tatlı yemek yerine meyveyi tercih edin. Meyvenin besin değeri daha yüksektir ve lif içerir. Bu da sindirime yardımcı olur. Meyve sularında posa olmadığından meyve sularından uzak durun.Taze veya kuru meyve yemeyi tercih edin.
2) Kahvaltıyı alışkanlık haline getirin.
Kahvaltı kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olacağından bu öğünü atlamazsanız günün ilerleyen saatlerinden canınız daha az şeker isteyecektir.
3) Şekeri olabildiğince kesmeye çalışın.
Gazlı içecekler şekerli yiyeceklere göre masum değildir. Eğer her gün içme alışkanlığınız varsa öncelikle bunu haftada bir ya da ikiye indirin ve sonrasında şekersiz ve kremasız , sütlü kahvelere terfi edin.Ayrıca şekerli ve kremalı kahveler, frappucino gibi içecekleri de bırakmalısınız.
4) Şekerin çok sinsi olduğunu unutmayın.
Yediğiniz salataların soslarında bile şeker bulunabilir. Tahıl gevrekleri, müsliler, granolalar, reçeller, ketçap gibi soslar ve dondurmada da şeker vardır. Dikkatli olun.
5) Bulundurun.
Sade yoğurt (meyveli yoğurtlar da şeker içerir), sebze, meyve, kuruyemiş, organik et ve balığı evinizde her zaman bulundurun.
6) Etiketleri okuyun.
Yapay ya da doğal farketmez yediğimiz çoğu şeyde şeker bulunur. Satın alacağınız her şeyin etiketini okuyun. İçeriğin sonu ..oz (..ose) ile bitiyorsa bu şeker demektir.
7) Çöpü kullanın.
Başlayacağınız ilk yer buzdolabınız ve mutfak dolaplarınız olmalı. Konsantre meyve suları, işlenmiş soslar, bisküviler, çikolatalarla dolu olan dolaplarınızı boşaltın ve sağlıklı ve şeker içermeyen besinlerle dolabınızı doldurun.
8) Fast Food’u uzaklaştırın.
Fast food’u hayatınızdan olabildiğince uzaklaştırın. Dışarıda yemek yemeniz gerekiyorsa sağlıklı bir çorba veya salata tercih edebilirsiniz. İşyerinize ise evde hazırladığınız yemeklerden götürebilirsiniz.
9) Alkol de şekerdir.
Alkolün neredeyse hepsi şekerdir. Eğer kullanıyorsanız tüketiminizi minimum düzeyde tutmaya çalışın.
10) Anlatın, paylaşın.
Şekeri bırakmaya karar verdiğinizi sık sık görüştüğünüz bir arkadaşınızla ya da ailenizle paylaşın. Bu durumda sizi kontrol edebilecek ve ikaz edecek birileri olur.
Dyt.Canan Aksoy