ÇOCUKLARDA ‘BÜYÜMEK’
Çocuklarımız her geçen gün fiziksel ve zihinsel değişim süreçlerinden geçerek büyür ve gelişirler. Yani çocuğumuzun beden ölçüleri artar, hücrelerinin yapıları ve işlevleri gelişir, motor ve bilişsel yetenekleri, duygusal ve sosyal davranışları şekillenir ve hayatlarının sonuna kadar devam edecek alışkanlıklar edinirler.
Büyümek kısacası onlar için kolay bir iş değildir. Boylarının uzaması, koşup oynamaları, algılamaları, vücutlarının tam olarak gelişmesi için enerjiye ve diğer besin öğelerine ihtiyaçları vardır. Bu besin öğeleri aslında ebeveynlerinin ihtiyaç duyduğu besin öğelerinin aynıdır, yalnızca miktarları farklıdır.
Besin piramidi göz önüne alınarak besin çeşitliğini artırmak enerji sağlamanın yanında, çocukların ihtiyaç duydukları protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almalarını sağlar.
Çocuklar için sağlıklı bir yeme planı yeterli, dengeli ve her besin grubundan aşırıya kaçmayacak şekilde tüketim tarzını içermelidir.
Besin gruplarına kısaca bir göz gezdirirsek;
- Süt, peynir ve yoğurt, çocukların güçlü diş ve kemik yapılarının oluşmasını, boylarının uzamasını sağlayan protein, kalsiyum ve D vitaminine sahiptir. (2-3 porsiyon)
- Et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagil güçlü bedenler, sağlıklı kan için gerekli olan protein, B vitaminleri ve demir içerir. (2-3 porsiyon)
- Taze sebze ve meyveler, kompleks karbonhidrat ve posa; çocukları hastalıklara karşı koruyan C vitamini; çocukların cilt, göz ve diş eti sağlığı için gerekli olan A vitamini ile potasyum, B vitamini, kalsiyum ve diğer mineralleri de içerir. ( 3-6 porsiyon)
- Ekmek, tahıl ve makarna B vitamini, demir, mineral ve posa içerir. Bunlar ayrıca iyi bir kompleks karbonhidrat kaynağı olup, çocukların aktiviteleri ve büyüme gelişmeleri için gerekli enerji kaynağıdır. ( 6- 9 porsiyon)
Günlük enerjinin %60 ı ekmek, tahıl ve makarna grubundan geldiğini bildiğimize göre tüketilen ekmeğe önem göstermeliyiz. Ancak bunu beyaz ekmek yerine tam taneli buğday unundan yapılan ekmek tüketimine geçerek ya da besin öğesi takviyesi uygulanmış ekmekleri tercih ederek sağlayabiliriz. Öncelikle tam taneli tahıl nedir ve sağlığımız açısından önemi nedir buna bir bakalım.
Tam taneli tahıl nedir?
- Tam tahıl buğday, mısır, yulaf, pirinç ve diğer tahıl tanelerinin yenilebilir kısımlarının tamamına verilen addır. Tam tahıl(tohum); öz(ruşeym), kepek(kabuk) ve endosperm olarak üç kısımdan oluşur. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte tam tahıl tanesi rafineleştirilmiş, tohumdan kabuk ve öz kısmı ayrılmış ve beyaz un üretimine geçilmiştir. Böylece beyaz ekmek kabuk ve öz kısmında bulunan besin öğelerinden yoksun olarak üretilmektedir.
Tam taneli tahılın sağlık yönünden önemi nedir?
- Mide boşalmasını geciktirir. Daha yavaş sindirilir, yavaş sindirilmelerinin kan şekeri ve insülin düzeylerine olumlu etkileri vardır.
- Öz ve kepek kısmında içermiş olduğu B 12 hariç tüm B grubu vitaminleri, diyet posasını oluşturan öğeler, fenoller, selenyum, çinko ve tokotrienoller savunma sistemi için gerekli öğelerdir.
- Diyet posası kalın bağırsağın çalışmasında etkindir. Kan şekeri ve kolesterol denetiminde yardımcıdır. Böylece öz ve kepek kısmı ayrılmadan üretilen tam tahıl ekmekleri kalp hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon, kanser gibi kronik hastalıkları risklerinin azaltılmasına yardımcı olur.
- Saflaştırılmış tahıl ürünlerinin besleyici değerleri azaldığı gibi kronik hastalıklardan koruyucu etkileri ortadan kalkar; şekerli ve yağlı besinlerle tüketilmesiyle birlikte şişmanlık riski de artmaktadır.
Ekmek deyip geçmemekte yarar var.