Yaz Aylarında Gebe Olmak

YAZ AYLARINDA GEBE OLMAK

Yazın habercisi olan sıcak günleri değişen mevsim şartlarıyla beraber bir türlü göremesek de, yaz eli kulağında geliyor.

 

Bu yazı gebe geçirecekler için beslenmelerin de nelere dikkat etmeli?
  • Hava sıcaklığının artmasıyla beraber öncelikle sıvı ve elektrolit kaybına dikkat. Zaten artmış durumda olan su ve elektrolit dengesine, bir de sıcakların yaptığı terleme ve nem kaybıyla gelen kayıp eklendiğinde yaz aylarında sıvı alımında daha dikkatli olmak gerekiyor. İdrar çıkışlarını takip etmek yeterli sıvının alınıp alınmadığının en kolay yoludur. Günlük 7–9 kere idrara çıkıyorsanız ve idrar renginiz açık sarı renkteyse sıvı alımınız iyidir. Elektrolit dengesi içinse(hipertansiyonunuz yoksa ) öncelikli tercihiniz ayran olabilir, bunun dışında yaz sıcaklarıyla beraber maden suları tüketilebilir.
  • Artan sıcaklıkla beraber, besin zehirlenmelerinin daha sık yaşandığı aylardır yaz ayları. Bu yüzden dışarıda yemek yerken besin seçimine dikkat. Bütün olmayan et ürünleri ( köfte-kebaplar gibi ), çiğ besinleri (füme etler, çiğköfte,Bacon ) tüketmemeye çalışın.İyi pişmiş bütün et ürünlerini tercih edin.Yaz aylarında dışarıda beslendiğiniz de öğünlerinize mutlaka yoğurt-ayran veya cacık ilave edin.Yoğurt dan yapılan ürünler besin zehirlenmesi risklerini azalttığı gibi , mayalanmış ürünler olduğu için de bu besinlerden zehirlenme riski de çok düşüktür.
  • Yaz ishallerinden ve gebeliğin getirdiği kabızlık sorunundan korunabilmek için probiyotik ürünleri tercih edin. Probiyotikler hem barsak faaliyetlerini düzenlemeye yardımcı olur hem de yaz ishallerini önlemede. Probiyotik yoğurtlar, kefir, ayran tercih edilebilir.
  • Yazın saatlerin uzaması nedeniyle oturulan geç akşam yemekleri ve gece öğünlerine dikkat. Son ana yemeğinizi yediğiniz saatle uyuduğunuz saat arasında en az 3 saat olsun. Sindirim ve reflü problemleri gebelikte sık rastlanan problemlerdendir. Sindirim işlemi bitmeden uykuya geçmek bu şikâyetleri artırır.
  • Yağlı besinlerden, kızartılarak yapılan yemeklerden kaçının. Sıcak nedeniyle bu besinlerin hazmı zorlaşacaktır. Kızartma yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme yöntemlerini tercih edin. Yağ midede en uzun zaman geçiren besindir. Yemekleriniz az yağla pişirin, etin tavuğun yağlı kısımlarını ayırın.
  • Yaz sebzeleri ve meyveleri bu aylarda artan sıvı ihtiyacımız için düşünülmüştür sanki.Bol sulu , lezzetli ve hemen hemen hepsi çok sevilen sebze ve meyvelere günde 5-7 porsiyon olacak şekilde tüketmeye çalışın.Patlıcan haricinde ki tüm sebzeleri ve meyveleri çeşitlendirerek tüketin.Patlıcan nikotin içeriğinden dolayı anne adaylarının kara listesinde olan bir sebzedir.
  • Havaların ısınmasıyla beraber gelişecek olan besin tüketiminde ki isteksizliğe yenik düşmeyin. Sıcak havalar bazı anne adaylarının iştahlarının kesilmesine ve besin alımında dengesizliğe neden olabilmektedir. Günde 5–7 öğün tüketmek, bebeğinizin ve kendinizi yeterli ve dengeli beslenmesine yardımcı olacaktır. Uzun süreli açlıklar katabolik reaksiyonları arttırdığı için size ve bebeğinize zarar verebilir. En iyisi 3–4 saat aralıklarla beslenmeye çalışmaktır. Unutmayın yeterli ve dengeli beslenme kuralları yaz ayları içinde geçerlidir.
  • Günün sıcak saatlerinde egzersiz yapmamaya dikkat edin. Yürüyüş, yüzme, alışveriş yapacaksınız günün daha serin saatlerini tercih edin.
  • Yaz aylarında dondurma tüketimi artar, dondurma pek çok tatlıya göre masum ve kalsiyum içeriğinden dolayı da tercih edilebilecek bir tatlıdır. Kremadan yapılmış dondurmalar yerine taze sütten yapılmış dondurmaları tercih edin.