İlkbahar Meyveleriyle Diyet

İlkbahar Meyveleri

Yaz gelmeye başlarken yazın daha güzel ve daha sağlıklı görünmek için zayıflamak düşer aklımıza. Bir de yazın gelmesiyle beraber, doğanın bize sunduğu sebze ve meyveler farklılaşmaya başlar. Mevsimlerle beslenme şeklimiz arasında ciddi bir bağlantı var, doğada mevsimlere göre ihtiyacımız olan besinleri bize sunuyor. Bu yazımımızın konusu sağlıklı zayıflama ve meyvelerin bu konudaki yeri. İdeal kilonuz da olmak, yazın özgürce giyinmenizi de sağlayacaktır. İdeal kilonuza inmek için son günleriniz, bunu değerlendirin.

  • Azar azar sık sık yemek, hem iştahınızı dengeleyecek hem de metabolizmanız daha etkin çalışmasını sağlayacaktır. 3–4 saatlik periyotlarda beslenmeye çalışın.
  • Sıvı tüketiminizi artırın. Biz diyetisyenlerin günlük sıvı tüketimi önerisi 1 kaloriye 1 mililitre su tüketilmesidir.1500 kaloriye 1.5litre mesela. Yeterli sıvı aldığınızın en kolay göstergesi, idrar çıkışı sayınız ve rengidir. 6–7 kere idrara çıkacak ve açık sarı olana kadar sıvı tüketin. Unutmayın susuzluk ve açlık hissi birbirine çok karışır. Acıktığınızda önce bir bardak su içip aç olup olmadığınızı kontrol edin.
  • Güneş, insan için en önemli D vitamini kaynağıdır. Ofislerde, kışın kapalı havalarda mahrum kaldığınız D vitamini için her gün yarım saat açık alanda olun. Uzun kemiklerinizin ( kol ve bacak kemikleri ) güneş alması kemik erimesi riskinizi azaltacaktır.
  • Hareket edin, kilonuzu vermek veya korumak, hipertansiyondan kaçınabilmek, kalp hastalıklarından korunabilmek, kemik mobilizasyonunu sağlamak için haftada en az 150 dakika hareket edin. En iyisi bu güneşli günlerde açık havada yürüyün egzersiz sırasında alınan güneş D vitamini ihtiyacınızı da karşılayacaktır. Unutmayın en önemli D vitamini kaynağı güneştir. Her gün yarım saat açık havada uzun kemiklerinizin güneş görmesini sağlamak, yeterli D vitamini almanızı sağlayacaktır. Açık havada yarım saatlik bir yürüyüş bu dönem için ideal bir olur.
  • Yemek pişirme sistemlerinizi gözden geçirin, tuz ve yağ kullanımına dikkat edin. Kızartmayın, haşlayın, ızgara yapın veya fırında pişirin. Yemeklerinize az yağ ve mutlaka sıvı yağ ve az tuz koyun. Tuz yerine baharat kullanmaya çalışın.
  • Rafine edilmiş, fazla saflaştırılmış ürünlerden kaçının. Hem glisemik indeksleri yüksek olduğu için kan şekerinizi düzensizleştirecektir hem de genel olarak enerji değerleri yüksek olduğu için kilo almanızı kolaylaştıracaktır. Besinleri doğanın size sunduğu şekilde tüketmeye özen gösterin.
  • Bugün çok yedim, battı balık yan gider düşüncesine kapılmayın, gereğinden fazla enerjimi aldığınızı düşünüyorsunuz öncelikle zararın neresinden dönerseniz kardır, üstelik aldıklarınızı yakmak sizin elinizde. Dans edin, asansör yerine merdiven kullanın, öğlen tatilinizde yürüyün.
  • Mucize diyetlere inanmayın, metabolizmanızın bir fil hafızası olduğunu unutmayın, ona yapılan her şeyi hatırlar, taa yüzyıllar öncesini bile. Yeterli ve dengeli beslenmek, enerjisi makul miktarda azaltılmış size uygun beslenme stratejinizi uygulamak sizin elinizde ve bunun için başvurabileceğiniz pek çok kaynak var.

 

ÇİLEK: C vitamini açısından çok zengin bir besin olan çilek, içerdiği fenolik bileşikler sayesinde de güçlü bir antioksidanttır.Tadı ve kokusu sayesinde çileği sevmeyen de pek yoktur.Likopen içeriği yüksektir, likopen kırmızı meyvelerde bulunan bir antioksidanttır.Antioksidantlar vücudumuzu kanser yapıcı molekülere karşı korumaya yardımcı olurlar.100 gramında 59 mg C vitamini bulunan çilek , 200 gram yenildiğinde günlük C vitamini ihtiyacını karşılamak için yeterlidir.

ERİK: C ve B vitaminleri, potasyum ve magnezyum açısından zengin bir meyve olan erik,posa açısından da zengindir.Erik tüketilirken tuz tüketimine dikkat , tuzlanarak yenilen erik, günlük sodyum alımınızın çok yükselmesine sebep olabilir.Yüksek tuz, kalp damar hastalıklarına, hipertansiyona,ödeme neden olabilir.

KİVİ: C vitamini açısından çok zengindir. C vitamini bağışıklık sistemi, yara iyileşmesi, demir emilimi, cilt sağlığı, kollagen dokunun korunması üzerinde etkindir. Sigara içmeyen bir birey günlük c vitamini gereksinimini 2 tane kivi yiyerek sağlayabilir. Kivi, C vitamini dışında, magnezyum ve E vitamini açısından da zengindir. Magnezyum, vucüdumuzda, sinir sisteminde, kemik dokusunda bulunur, kasların çalışmasında önemli bir rol oynar. Kan şekerinin düzenlenmesinde görev yapan magnezyum, kivide bulunduğu için ana veya ara öğünlerde tercih edilebilir. Folik asit açısından zengin olan kiviyi, gebelikte artan Folik asit ihtiyacını karşılamak içinde tercih edebiliriz.

ARMUT: Posa, C vitamini, potasyum, bakır, fosfor ve B vitaminleri açısından zengin bir meyvedir armut. Kabızlık problemi olanlar, kahvaltıdan önce bir bardak suyla tükettiklerinde, suda çözünen posa içerdiği için iyi gelecektir. C vitamini en önemli antioksidanlardan biri olduğu için vücudu kanser yapıcı serbest peroksitlere karşı korur.

MUZ: Pek çok zayıflama diyetinde yüksek glisemik yükü nedeniyle tercih edilmese de, içerdiği yüksek potasyum seviyesi ve artırdığı serotonin hormonu nedeniyle tüketilmesi gereken meyvelerden biridir. İshal dönemlerinde rahatlıkla tüketilecek, kaybedilen potasyumun yerine konulmasını sağlayacak ve bağırsak aktivitesini yavaşlatacaktır.

ELMA: C ve A vitamini açısından zengin, yüksek posa içeriği sayesinde her zaman diyetlerin gözdesi olmuştur elma. Elma da hem suda çözüne hemde çözünmeye lifler olduğu içim kabuğuyla yendiği takdirde kabızlık önlemede ve kan yağlarının dengelenmesinde faydalıdır. İçerdiği quercetin ve flavonoidler sayesinde anti kanserojen niteliği yüksektir.

Sağlıklı bir beslenmenin temelinde günde 5-7 porsiyon meyve-sebze ve salata tüketilmesinin önemi yıllardır vurgulanıyor. Meyve ve sebzenin bu oranlarda tüketilmesinin, kalp hastalıklarından, kansere, şekerden, bağırsak problemlerine, kilo verme ve koruma konusunda pozitif rol oynadıklarını pek çok bilimsel veriyle kanıtlamıştır. Günlük beslenmenizde yaz- kış mutlaka mevsim sebze ve meyvelerine yer vererek dengeli ve sağlıklı beslenme konusunda önemli bir adım atmış olursunuz. Besinler ilaçlarınızdır demiştir iki bin yıl önce Hipokrat, ikibin yıldır gerçekliğini koruyan bu teoremi unutmayın.