Dondurma

DONDURMA

Yemek kültürümüzde genellikle sadece yaz aylarında tüketilen dondurma pek çok ülkede yaz kış tercih edilen, diğer tatlılara göre enerjisi düşük besleyici değeri yüksek olan bir besindir. Ülkemizde yaz aylarında daha fazla tüketilse de kış aylarında tüketilmesi sağlık açısından herhangi bir sorun oluşturmamaktadır. Hatta bazı çalışmalar dondurma yiyen çocuklarda boğaz enfeksiyonlarına da daha az rastlandığı bildirilmiştir. Bu yüzden dondurma aslında mevsimsiz bir tatlıdır, yazında kışında tüketilebilir.

Dondurma sütten yapılanlar ve meyveden yapılanlar olarak iki gruba ayrılabilir. Meyveden yapılan dondurmalar, sorbe olarak da adlandırılır ve genellikle süt içermezler. Sorbeler meyveden yapıldıkları için antioksidan ve C vitamini sütten yapılanlara göre daha fazladır. Sorbelerin enerjisi bir miktar sütten yapılanlardan düşük olsa da, glisemik indeks açısından sütlü dondurmalardan yüksektir. Meyve tüketiminde zorlanan çocuklar için sorbeler bir alternatif olabilir.

Sütten yapılan dondurmalarda protein ve kalsiyum içeriği pek çok tatlıya göre yüksektir, diğer sütlü ve şerbetli tatlılar kadar şeker ve yağ içermediğinden dolayı da enerjisi makul sayılabilecek bir tatlıdır, dondurma. Günlük kalsiyum ihtiyacı değişkenlik göstermekle beraber 600–1000 mg arasındadır.100 gram dondurma 193 kalori ve 148 mg kalsiyum içerir. Kalsiyum ve protein açısından kıymetli bir besin olan dondurma çocuk – ergen- hamile ve emziklilerde hafif bir tatlı olmasının yanı sıra kalsiyum alternatifi olarak da kullanılabilir.80 gram dondurma bir porsiyon olarak kabul edilirse bir çay bardağı sütle bir porsiyon dondurma aynı kalsiyum seviyesini içermektedir. Bu da günde 1 porsiyon dondurma yiyen çocukların günlük kalsiyum ihtiyaçlarının 6 da birini karşılayabileceği anlamına gelmektedir. Dondurma kalsiyum ve protein dışında fosfor, magnezyum da içerdiği için rahatlıkla tercih edilebilecek bir tatlıdır. Sorbe içeren dondurmalarda vitamin ve antioksidan içerikleri açısından çocuk ve gebelerde tercih edilecek sağlıklı bir tatlıdır.

Dondurma, protein- yağ ve karbonhidratı pek çok tatlıya göre çok daha dengeli bir şekilde içerdiğinden dolayı, glisemik indeksi de orta seviyede ( Gİ=55–69 Arasında) bir besindir. Glisemik indeks kabaca, besinlerin tüketildikten sonra kan şekerini artırma değeridir. Dondurma glisemik indeksi orta seviyede olduğu için pek çok tatlıdan daha iyi bir glisemik indekse sahiptir. Tatlı yedikten sonra hızlı acıkma sürecini dondurma yedikten sonra yaşamıyor olma sebebimiz de budur temel olarak.

Gerek glisemik indeksinin düşük olması gerekse enerjisinin düşük olması sebebiyle zayıflama diyetlerinin baş tacıdır dondurma. Bir porsiyon dondurma ( 80 gram ) 154 kalori ve orta seviyede glisemik indekse sahip olduğu için, ikindi veya gece öğünlerinde haftada 2–3 kez tüketilebilir. Sağlıklı ve dengeli besleniyorsanız, kilonuzu koruyorsanız, egzersiz yapıyorsanız daha fazla dondurma tüketebilirsiniz. Son zamanlarda yağı düşük, şekersiz tatlandırıcıyla yapılmış dondurmalarda çıktığı için diyabetik, insülin rezistansı veya hipoglisemisi olan bireyler içinde uygun dondurmalar bulunmaya başlandı.

Dondurma satın alırken pastörize sütten yapılmış olanları tercih edilmelidir.Süt zararlı mikroorganizmaların üremesine kolay zemin hazırlayan bir besin maddesi olduğu için, güvenilir yerlerden dondurma alınması gıda zehirlenmesi riskini düşürecektir.Soğuk zincirin bozulmadan taşınması ve tüketilmesi uygun olduğundan, kapağı bozulmuş , hasar görmüş, çözdürülüp tekrar dondurulmuş dondurmaların tüketiminden kaçınmak gerekir.Dondurma yenirken hızlı bir şekilde tüketmek mide kasılması ve kramplarına neden olacağı için yavaş yavaş ağızda birkaç saniye tutarak tüketmek , büyük parçalar halinde tüketmek yerine yalayarak tüketmek en sağlıklısı olacaktır.