Abur cubur, sağlıksız beslenme alışkanlıklarının neredeyse en tehlikelilerinden saydığımız bir besin grubu. Bu besinlerin çoğu, besleyici pek bir öğe içermezken, içerikleri tuz-şeker açısından yüksek, doymuş yağ veya trans yağ oranları genelde çok yüksek, katkı maddeleri içeren, içinde vitamin – mineral içerikleri düşük neredeyse hiç posa içermeyen besinler. Tam anlamıyla boş kalori ve sağlığımız için zararlı besinler. Obeziteden, kansere, kalp hastalıklarından, mide- barsak sistemi hastalıklarına kadar pek çok hastalığa da zemin hazırladığını da biliyoruz üstelik bu besinlerin.
Abur cuburdan çocuklarımızı uzak tutmak için pek çok yol deniyoruz. Yasaklar daha cazip hale geldiğinden mi yoksa bir şekilde mutlaka gündelik yaşamın içine girdiklerinden midir nedir bir yandan da bu yasaklar çoğunlukla işe yaramayabiliyor. Evde yedirmesek, okulda- kreşte arkadaşını yerken görüyor, siz alışverişte almasanız bir doğum günü partisinde önüne geliyor. Yasaklarda bir yerde dayatıyor anlayacağınız. Meslek hayatımın başlarında bir danışanım bir olay anlatmıştı, okula gidene kadar çocuğuma hiç gofret yedirmedim, eve de sokmadım. Anaokuluna başladığında okulda verilen gofretin yarısını yiyip kalanını cebine koyup eve getirmiş danışanıma vermiş ‘’anne bugün okulda bana harika bir şey verdiler senin de tadına bakmanı istiyorum’’ diye. Danışanım gülsem mi ağlasam mı bilemedim ama bunca yıldır yaptığımın bir faydasının olmadığını gördüm demişti. Çocuklarımıza abur cuburu yasaklamak da çözüm değil. Peki, neler yapabiliriz?
-Öncelikle ebeveynler besin seçimlerine dikkat etmeli ve yeme alışkanlıkları olarak çocuklarına örnek olmalılar. Ben yiyorum ama çocuğuma vermiyorum bir işe yaramaz. Siz yemekte gazlı içecek içiyorsanız çocuğunuzda eninde sonunda bunu içer. Ben ona ayran veriyorum ama illa benim kolamı içmek istiyor diyecektir.
-Bir besini veya yemeği asla ödül veya ceza olarak kullanmayın. Bu hafta sana çikolata yok ya da bunu yaparsan sana çikolata alırım söylemi yanlış bir söylemdir. Ebeveyn bir şekilde besini yüceltirken ödül veya ceza olarak kullanarak, çocukların bu besinleri sevmemesini bekleyemeyiz.
-Ara öğünlerin yenilmesi, abur cubur tüketimini azaltır. Uzun süre açlığa karşı koyacak bir metabolizmamız yok özellikle de büyüme çağındaysanız. Sağlıklı ara öğünler abur cubur tüketimi azaltır.
– Sağlıklı abur cubur olabilir mi? Neden olmasın; kuru meyveler, kuruyemişler, patlamış mısır, sütten yapılan dondurmalar, evde yapılmış ıspanaklı börek veya evde yapılmış bir kek, sütlü tatlılar, meyveli yoğurt, sütlü tatlılar, taze meyveler.
-Televizyon, bilgisayar veya oyun konsolu karşısında yemek yemeyin çocuklarınıza da yedirmeyin. Yediğiniz besinin miktarını algılamanız çok zor ve elinizin altında olan her şeyi çokça yiyebilirsiniz. Yemek masada yenir. Masada yemek yeme konusunda ister ana öğün olsun ister ara öğün örnek olun ve bu davranışı her zaman uygulayın.
-Arada bir paylaşarak, küçük porsiyonlar halinde tutarak abur cubur tüketimi yapmayı deneyebilirsiniz. Yasak yasak nereye kadar. Sağlıklı abur cuburları ön planda tutarak çok sık olmamak kaydıyla arada bir sağlıksız abur cuburda girebilir, zamanlama ve porsiyon kontrolünü geliştirir. Sağlıklı beslenme davranışını kazandırmak için yanına iyi bir besin koymaya da dikkat edin. Hamburger mi yiyeceksiniz içine bol yeşillik yanına ayran ilave edin ya da Mutfağa girip hamburgeri evde hazırlayın, çocuğunuzla birlikte.
– Abur cuburun zararlarını anlatın. Alışveriş yaparken etiketleri beraber okuyun. Bunun içinde çok yağ olduğu için az yiyoruz. Bunun içinde mısır şurubu olduğu için çok nadir alıyoruz diye anlatın.
– Evinizde sıvı yağla kek yapın, ıspanaklı börek yapın, patatesi fırında pişirin, evde yaptığınız köftelerle hamburger hazırlayın, meyveli yoğurt yapın. Alternatifler artıkça sağlıksız besinlere yönelme ihtimali düşecektir. Daha sağlıklı tariflere ulaşmak internet sayesinde o kadar kolay ki.
Pişmeyen kek ( tarif için Dyt. Melis zorgör e teşekkürler )
1 su bardağı fındık
1 su bardağı dut kurusu
5 tane günkurusu kayısı
3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
Bu malzemelerin hepsini ayrı ayrı blenderdan geçirin daha sonra karıştırın.
2 yemek kaşığı şekersiz fıstık ezmesi
1 yemek kaşığı kakao
Yarım çay bardağı süt
Blenderdan geçirdiğiniz karışımın üstüne bunları da ilave edip yoğurun.10 eşit parçaya bölüp şekil verin üzerine Hindistan cevizi dökebilirsiniz. İster böylece tüketin isterseniz buzdolabına kaldırıp 2 saat sonra tüketin.
Ispanaklı börek
Bir yufkayı dörde bölün
Bir çaybardağı maden suyu ,1 yumurta ve 1 çorba kaşığı sıvı yağı çırpıp böldüğünüz yufkalarının içine sürün.
1 demet ıspanağı kendi suyunda kavurun . Kavurduğunuz bu ıspanakları yufkaların içine koyup yufkaları sarın. Üzerine yine yumurta sarısı sürebilirsiniz. Fırın tepsisine fırın kağıdı sürüp pişirin .