2018’in gıda ve beslenme trendleri

Yeni yılın ilk gününde 2018 yılında gıda ve beslenmeyle ilgili bu sene nelerle karşılacağımızı satırlara dökmek istedim. Bu seneki beslenme ve gıda trendleri neler olacak ? Tabi ki ben bir trendsetter değilim. Bu trendelerin ne olacağını , çok ünlü bir sağlıklı beslenme marketi hersene tüketicilerin neleri seçtiğine ve bu yüzden alım yelpazesine neler gireceğiyle ilgili olara yaptığı bir araştırmanın sonuçları olarak açıklıyor . Ben de sizin için bu yazıyı derledim.

1 – Çiçek tatları :

Yenilebilir veya kullanılabilir çiçekler son dönemde ülkemizde bahsedilmeye başlanmıştı. Bu sene bu çiçekleri daha yoğun ve sık duyacağız.Kattıkları aromatik tatlar, hafif tatlılık bu çiçeklerin farklı yiyecek ve içeceklerde kullanıldığını göreceğimiz bir yıl olacak.Lavanta lattesi, gül aromalı çaylar hayatımıza girecek.Mürver çiçeğiyse senenin yıldızı en çok parlayan çiçeği gibi olacak gibi görünüyor.Mürver çiçeğinden yapılmış çaylar, tatlılar ,kabarcıklı içecekler ve kokteyller.Geçen sene mürver çiçeğinin sıcak ve soğuk çayını içmiş biri olarak söyleyebilirim ki hem rengi hem de aroması çok güzel , pek çok besine tadıyla yakışacağını söyleyebilirim. Koyu renk olmasından kaynaklı antioksidant içeriği de oldukça yüksek.

2 – Süper besin tozları :

Aklınıza hemen protein tozları gelmesin.Pek çok besinin tozunu aslında gıda sektörü zaten kullanıyor, peynir altı suyunda elde edilen protein bileşenlerini, kakaoyu. Bu sene, kollagen peptitleri, yumurtanın toz halini ve mutlaka zerdeçal tozunu göreceğimizi söylüyor trendsetterlar. Matcha çayını ve matchanın ilave edildiği farklı tatları geçen sene görmeye başlamıştık , bu sene de matchaya görmeye devam edeceğiz. Ayurvedik tıpta kullanılan: spirulina,ashwagandha ( hint ginsengi- kış kirazı) gibi baharatlar- otlar ve köklerin beslenmemize gireceğini haber veriyorlar.Zerdeçalla yapılmış altın süt, kollagen içerikli hazır tozlar ( hazır çorba gibi ), toz yumurta içeren krakerler, matcha barları raflarda yerini alacak gibi görünüyor.

3 – Fonksiyonel mantarlar :

Her coğrafyanın kendine has yetiştirdiği mantar türlerini bu sene fonksiyonlarına ayrışmış şekilde anlayacağımız bir yıl olacak 2018. Reishi mantarını birkaç senedir ülkemizde tanıyordu. Reishi dışında chaga,cordyceps gibi farklı mantarları ve bu mantarların kullanıldığı ürünler hem beslenmemizde hem de vücut bakım ürünlerinde kullanılacak.Bu mantarların kullanımında kronik hastalığı olanların mutlaka doktorlarına – beslenme uzmanlarına danışmalarını hatırlatacağım bende. Yanlış bireye kullanımda sorunlarla karşı karşıya kalmamaları için.

4 – Ortadoğu mutfağı :

Bizim mutfağımızda yer alan , humus, kakule, zahter , hellim gibi ortadoğu mutfağı yemekleri , otları dünya da nam salmaya başlayacak.Lübnan mutfağını birkaç senedir büyük şehirlerde görmeye başlamıştık şimdi İsrail ,Fas, Suriye , İran ülkelerinin mutfakları da keşfedilecek gibi görünüyor.Bizim mutfaklarımızda yer alan klasik lezzetler dünyayı keşfetmeye hazırlanıyor.Humus, zahter, kakule , tahin,nar, patlıcan,kurutulmuş meyveler sofralarımızda daha çok arzı endam edecekler demek ki bizim sofralarımızda.

5 – Şeffaflık 2.0

Ürün etiketlemede şeffaflık ön planda olacak. Tüketiciler, satın aldıkları ürünlerin arkasında ki hikayeyi ve ellerine kadar ulaştıkları yolu daha çok öğrenmek istiyorlar. İçerikve besin öğeleri bilgileri dışında, Gdo ,hayvan refahı , sorumlu üretim , sürdürülebilir tarım amblemlerini umarım bizde ülkemizde kısa zaman içinde görürüz.

6 – Bitkisel temelli gıdalar:

Badem – soya sütü gibi sütlere alışmaya başladığımız dönemden sonra ,yeni üretim teknikleriyle beraber fıstık, bezelye ,muz ve cevizden yapılan sütler ve bunlardan yapılan dondurma, sütlü tatlılar, kek gibi ürünlerde görülmeye başlanacak. Et içermeyen vegan burgerler, balık içermeyen sushiler sadece veganların değil herkesin bildiği ürünler olacak gibi duruyor.

7 – Çıtır Atıştırmalıklar :

Patlamış pirinç krakerlerinden sonra gıda teknolojisi pek çok şeyi patlatıp çıtır atıştırmalıklar piyasasını büyütmeye gidiyor.Patlatılmış,şişirilmiş , kurutulmuş atıştırmalıklara hazır olun.Yosun cipsleri ,çıtır kinoalar,manyok ( köklerinde nişasta içeren büyük bir ağaç ) çıtırları sağlıklı atıştırmalılar olarak karşımıza çıkacaklar.

8 – Taco :

Bir çeşit Güney Amerikanın mısırdan yaptığı dürüm ekmeği gibi düşünebilirsiniz. Bu yüzden bizimde çok yabancılık çekmeyeceğimiz bir yiyecek. Tacoyu tıpkı bizdeki gibi tavuk ve etle sararak kullanıyorlar.Dürüme kıyasla mısırdan yapılmış daha çıtır bu ekmekleri hazır ekmek kategorisinde bizde görebiliriz.

9 – Kök ve sapları kullanmak :

Yiyecek atıklarını azaltmak , sebzelerden daha fazla yararlanmak için , daha farklı aromalara damağımızı açacağımız bu trende şahsen ben bayıldım. Ispanak kökünden , kabağın kabuklarından , pancarın yapraklarından yemek yapmak , kereviz sapını tursularda- salatada kullanarak kendi mutfağımızda rahatlıkla uygulayacağımız bu trendin güzel başka bir yanı da sebzelerin daha çok tüketilmesi olacaktır.

10 – Aromalı sular :

Soda değil ancak aromalı köpüklü içecekler soğuk içecek kategorisinde yer alacaklar.Köpüklü soğuk demleme teknolojisiyle yapılanbu sağlıklı içeceklerin raflarda artacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Matchalı, greyfurtlu, limonlu , narenciye sularıyla tatlandırılmış bu içeceklere bakalım Türk tüketicisinin bakışı nasıl olacak.

 

Son söz : beslenmede çeşitlilikler illa ki artacaktır. Besin teknolojisinin gelişmesi , tüketici beklentileri , besine ulaşma kolaylığı , globalizasyon gıdalardaki çeşitliliği artıracak. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin ana bileşenlerinden biri de besin çeşitliğidir, gıda değil. Herkesin bütçesine , sağlığına uygun bir şekilde beslenmesi için değişik veya muhakkak bu şunu veya bunu yemelisinin şeklindeki görüşler yerine, Beslenmenizi çeşitlendirin ,sebzenizi- meyvenizi- yoğurdunuzu , ekmeğinizi, proteininizi tüketin.Düzenli uyuyun ve egzersiz yapın.Yeni yılda vücudunuza iyi bakın, unutmayın vücudunuzun yedek parçası yok.

Dyt.Canan Aksoy