Yaz Aylarında Su Tüketimi

Su yaşamak için oksijenden sonra en gereksinim duyduğumuz maddedir.Besinsiz haftalarca hayatta kalabilen vücudumuz susuzluğa ancak birkaç gün dayanabilir.Ortalama olarak yetişkin bir bireyin vücut ağırlığının % 55- 75 ini su oluşturur.Vücut ağırlığının % 10 undan fazla sıvı kaybetmesi şiddetli halsizlik ve sıcak çarpmasına neden olurken , yüzde % 20 kayıpta yaşam tehlikeye girer.

Su vücüdumuzda pek çok hayati fonksiyonun yerine getirilmesinde işlev görür:

-Besin maddelerinin hücrelere tasınmasını , atık maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.

-hormon, enzim ve kan hücrelerinin taşınmasına yardımcı olur.

-Eklemler için , karın boşluğunun kayganlaşmasını yarayan sıvıları yapısına girer.

-Kan hacminin oluşturulmasını sağlar

-Göz, ağız ve burun yapısının nemliliğini sağlar.

– Derinin nemliliğini sağlar

– Vücut ısısını korur.

-Hücrelerin şeklinin korunmasını ve hücrenin bütünlüğünün korunmasını sağlayan hücre zarının yapısını oluşturur.

-Organlar için tampon görevini görür ve vücut yapılarının korunmasına yardımcı olur.

Tüm bu sebeplerden dolayı susuz bir hayatı sürdürmemiz mümkün değildir. Yaşamın varoluu ve devamlılığı için su olmazsa olmazdır.

Yetişkin bir birey günlük ortalama 2.5 litre ( yaklaşık 10 su bardağı ) sıvı kaybeder. Bunun için illa hareket etmemiz terlememiz bile gerekmez üstelik. Vücut ısısını dengelemek , idrar ve dışkıyle ve solunum yaparken bu sıvıyı kaybederiz.Sıcak ve nemli havalarda veya ağır fiziksel aktivite kaybında bu sıvı kaybı çok daha fazla olur.Su vücüdumuzda depolanmadığı için kaybedilen bu sıvının mutlaka yerine konulması gerekir.

Yaz sıcaklarının başlamasıyla beraber su kaybımız artacak ve suya olan ihtiyacımız artacak.Yaz sıcaklarının kendini hissettirmeye başladığı bu dönemlerde yeterli ve güvenli su içmek sağlımızı korumak için çok önemlidir.Günlük su ihtiyacı genelde alınan kaloriye göre belirlenir , her bir kalori alımı için 1- 1.5 ml su tüketmemiz gerekmektedir. 1500 kalori alıyorsanız günde 1.5-2 litre su içmemiz gerekir.Aldığınız kalori artıkça su ihtiyacınız artacaktır.Terleyen biriyseniz , spor veya egzersiz yapıyorsanız ,nemli bir yerde yaşıyor veya çalışıyorsanız su ihtiyacınız daha da artacaktır Yeterli su alıp almadığımızın en iyi göstergelerinden biri de idrar rengi ve miktarıdır.Az miktarda ve koyu renk idrar yetersiz su alımını gösterir.Günde 7-8 kere idrara çıkmak ve idrar renginin berrak veya soluk sarı diye nitelendirilen bir renkte olması gerekli suyu alındığının göstergesidir.

Yaz sıcakları , terlemenin artması ve egzersiz yapıyor olmak , enerji alımı hepsi su alımınız konusunda belirleyici bir etken olduğu için , idrar renginin kontrolü yeterli su içip içmediğiniz konusundan önemli bir ayraç olacaktır.Vücuttan % 2-5 su kaybının ağız kuruluğu,derinin kızarması,yorgunluk, baş ağrısı ,fiziksel performansta düşüklüğe neden olur. Su içmek için bu belirtilerin cıkmasını beklemeden hatta susama hissini beklemeden su içmek sağlığın korunması açısından özellikle yazın daha dikkat etmemiz gereken bir durumdur.Sağlık için güvenli ve sağlıklı su için.