Tatil Bitti

Tatil Bitti

Uzun bir yaz dönemi ve getirdiği tatillerden sonra, tekrar rutin hayatımıza döndük. Yaz dönemi boyunca tatiller, bayramlar, ramazan derken yaza kadar verdiğimiz kiloların bir kısmını geri aldık. Kışlık dolabınız hazır ve nazır sizi bekliyorken kıyafetlerinizle sorun yaşamamak için, kış gelmeden nelere dikkat etmeliyiz.

İçeceklerden gelen kalorilere dikkat edin : ne olacak çayıma kahveme 1 tane küp şeker atıyorum demeyin, günde 4 tane küp şeker tüketiyorsanız yaklaşık 60 kalori alıyorsunuz demektir.Kremalı kahvelerden kaçının , krema yağla neredeyse eşit enerji taşır ,kahvelerin içine konan şuruplara da dikkat bunlarında şeker içerdiğini unutmayın.Meyve sularının yüksek enerji içerdiğini ve glisemik indekslerininde yüksek olduğunu hatırlatmak isterim.Alkol içeriği yüksek içeceklerinde enerjisi yüksektir.Bu durumda ne içeceğiz sorusunun bir diyetisyen için en net cevabı tabi ki her zaman sudur.Bitki çayları tüketebilirsiniz ,sıcak veya soğuk olacak şekilde.Tansiyon probleminiz yoksa maden suyu içilebilir, çok aşırıya kaçmamak şartıyla diyet gazlı içecekler bazı okazyonlarda kurtarıcı olabilir.İlla alkol almanız gerekiyorsa haftada 2 kadeh şarap , tok karnına ve bol suyla olmak kaydıyla tüketilebilir.

  • Kahvaltı ve ikindi öğününe dikkat: Kahvaltı metabolizmanın çalışmaya başlamasını sağlayan öğündür, uyandıktan sonra en kısa zamanda kahvaltı yapmaya çalışın. İkindi öğünüyse ,akşam yemeğinde porsiyonlarınızı rahatça kontrol etmenizi ve akşam yemeğinden sonra atıştırmalarınızı engelleyecektir.
  • Yağdan ve tuzdan kaçının: 1 gram yağın 9 kalori olduğunu unutmayın,yemeklerinizi mümkün olduğunca az yağla pişirin , kızartmalardan kaçının, dışarda yemek yerken yemeğin suyuna mümkün olduğunca dokunmayın,salatanıza koyuğunuz zeytinyağını mutlaka ölçerek koyun.Dışarda yemek yediğinizde gerekenden çok daha fazla tuz aldığınızı unutmayın, fazla tuz kilonuzu olduğundan yüksek gösterir.Tuzu vücuttan atmanın en kolay yolu da su içmektir, günde 1.5 litre civarında su içmeye çalışın.
  • İkramlardan ve ısrarlardan kaçının: ofislerde doğum günleri, yemekler davetlerinde de ısrar bitmez. Ofiste size ikram edilen herşeyden yemek zorunda değilsiniz, ara öğünleriniz için işe tedbirli gidin, ikramlardan uzak durun.Yemek davetlerinde ısrara maruz kalmamak içinse her zaman tabağınızda bir parça yemek bırakın, böylece yemeğinizi bitirmediğinizi düşünüp fazla ısrar gelmeyecektir.
  • Öğünlerinizde salata ve çorbaya yer verin: 20 dakikadan önce tokluk hissi başlamaz, midemizle beynimiz arasında ki yol 20 dakikadır.Çorba ve salata yemek yeme hızınızı düşürür ve midenizi doldurarak doygunluk hissi sağlar.
  • Yemeklerinizde yoğurt ve süt ürünlerine yer verin , özelliklede yağsız olanlarına:süt ürünlerinin içinde bulunan kalsiyum yağa bağlanarak , yağın sindirilmeden atılmasını sağlar.Yağsız süt ürünleri doğal zayıflatıcılardır, ana ve ara öğünlerinizde yağsız süt-yoğurt-ayran-kefir gibi ürünlere yer verirseniz, bir miktar kalorinin vücudunuz tarafından kullanılmadan atılmasını sağlarsınız.
  • Günde 5-7 porsiyon sebze-meyve-salata tüketmeye özen gösterin :posası bol bir diyetle sindirim sisteminizin rahat çalışacaktır.Sebzelerin enerjisi düşüktür , salata doygunluk hissi sağlar, meyveler ise metabolizmamızın düzgün çalışması için gereken vitaminleri içerirler.
  • Günlük güvenilir kafein alımı 300 mg/gün dür. Bu miktarın üzerinde kafein almak kalp hastalıkları riskinizi etkileyeceği gibi, sinir sisteminizi de perişan eder ve dolaşım sistemini etkilediği için selülit problemlerine yol açar. Bir kupa çayda 60 mg, bir kupa kahvede 80 mg kafein bulunduğunu unutmayın. Günlük kafein alımınızı bu çerçevede düzenlerseniz, selülitlerinizin azalmasına da yardımcı olursunuz.
  • Bugün çok yedim, battı balık yan gider düşüncesine kapılmayın, gereğinden fazla enerjimi aldığınızı düşünüyorsunuz öncelikle zararın neresinden dönerseniz kardır, üstelik aldıklarınızı yakmak sizin elinizde. Dans edin, asansör yerine merdiven kullanın, öğlen tatilinizde yürüyün.
  • Mucize diyetlere inanmayın, metabolizmanızın bir fil hafızası olduğunu unutmayın, ona yapılan her şeyi hatırlar, taa yüzyıllar öncesini bile. Yeterli ve dengeli beslenmek, enerjisi makul miktarda azaltılmış size uygun beslenme stratejinizi uygulamak sizin elinizde ve bunun için başvurabileceğiniz pek çok kaynak var.
  • Unutmayın vücudunuzun yedek parçası yok. Ona her mevsim ve her zaman iyi bakmak zorundasınız.
  • Az bir kilo fazlanız varsa çok daha zor gidecektir , o yüzden vücudunuzu şaşırtın .Farklı öğün alternatifleri deneyin , akşam yerine sabah yürüyün.Çay yerine bitki çayı tercih edin ,öğün saatlerinizi değiştirin, uyanma saatlerinizi erken alın.
Kahvaltı alternatifleri
  1. Tam buğday ekmeği + az yağlı peynir+ mevsim yeşillikleri + yeşil çay
  2. Çavdarlı ekmek + otlu omlet + beyaz çay
  3. Prebiyotik yoğurt + müsli veya yulaf kepeği
  4. Yoğurt + kiraz
  5. Kepekli simit + lor peyniri + domates+çay
  6. Yarım yufka içine az haşlanmıs yağsız semizotu veya ıspanakla yağsız gözleme
  7. Hindi füme + 7 tahıllı ekmek + mevsim yeşillikleri

 

Öğle ve akşam yemeği alternatifleri
  1. Yağsız ızgara edilmiş et veya tavuk veya balık + salata + yağsız yoğurt –ayran-cacık
  2. Nohut veya mercimekli mevsim salatası + ayran