Su İçmeden Zayıflayamazsınız

Yetişkin bir insanın vücudunun yarıdan fazlasını su oluşturur, yaklaşık % 60 ını. Hücrelerimizin çok önemli bir kısmını yine su oluşturur. Vücudumuzda ki bütün faaliyetler su içinde yapılır. Besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması, besin öğelerinin metabolize edilmesi sonucu ortaya çıkan artıkların atılması hepsi suyun sayesinde olur. Bu durumda su olmadan kalori yakamazsınız. Aldığınız kalorilerin kolaylıkla yanmasını istiyorsanız gündelik hayatınızda suyu baş tacı etmelisiniz. Hücrelerinizin kaloriyi yakması işlemi su içinde olduğundan bu yaza kilolarınıza veda ederek girmek istiyorsanız, zayıflamanın ilk ve temel ilkesinin bol bol su içmek olduğunu unutmayın.

 

Zayıflama diyeti sırasında kalorinin yanması kadar iştahın kontrol edilmesinde de çok önemli bir rolü vardır suyun. Yetişkinlerde susama hissi kolay kolay gelmez. Susama hissi için önemli miktarda su kaybı gerçekleşmesi gerekir. Bu yüzden de yetişkinlerde açlık ve susuzluk hissi çokça birbirine karıştırılır. Acıkmamanız gerek zamanlarda acıkıyorsanız öncelikle su için ve bir müddet bekleyin. Açlığınız yatışırsa bilin ki aç değil sadece susuz kalmışsınızdır. Aslında su içmek için en sağlıklısı susamayı beklemeden su içmektir, açlık ve susuzluk sinyallerinin karıştırılmaması içinve böylece ekstra kalori almamak için. Yeterli su içmek sizi ödemden de koruyacağı için tartınızla daha barışık olmanızı sağlar.

Zayıflama döneminde suyun bir başka çok önemli görevi de , yağların yanması sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin atılmasını sağlamaktır.Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için bu detoksifikasyon görevini su olmadan yapabilmemiz mümkün değildir.

Yaza girmemize birkaç güne kala sizler için sağlıklı zayıflama kurallarını sıralayacak olursak :

-Susamayı beklemeden su için , su içmenin zamanı yoktur yemek öncesi- sırasında – sonrasında her zaman su içmek için uygun zamandır.

– Öğünlerinizde yağsız proteinlerle ( yağsız peynir-yoğurt-süt, yağsız pişirilmiş ve içinde ki yağ oranı düşük tavuk-hindi- balık ) iyi karbonhidratları ( tam tane ekmekleri-yulaf-sebze-meyve-kurubaklagiller-bulgur ) karıştırarak yiyin.

-Uyandıktan sonra en kısa sürede kahvaltı yapın.

-Öğünlerinizde yağsız proteinlerle ( yağsız peynir-yoğurt-süt, yağsız pişirilmiş ve içinde ki yağ oranı düşük et-tavuk, pişerken içine bir gram bile yağ ilave edilmeden balıklar ) iyi karbonhidratları ( tam tane ekmekleri-yulaf-sebze-meyve-kurubaklagiller-bulgur ) karıştırarak yiyin.

-Düzenli uyuyun

-Egzersize hayatınızda yer açın

-Şeker- mısır şurubu, beyaz un ve yağı yüksek ürünlerden hele ki hepsinin bir arada olduğu yiyeceklerden kaçının.

-İçeceklerden gelen kalorileri göz ardı etmeyin.

-Beslenmenizi çeşitlendirin. Tek tip beslenmek veya hep aynı besinleri yemek sizi ya besin yetersizliklerine götürür veya kısırdöngüye.

Hepsinden önemlisi azimli ve iradeli olun, vücudunuz yedek parçası yok ona iyi bakmak zorundasınız, sağlığınızı korumak, hastalıklardan kaçınmak, hayat kalitenizi yükseltmek için kendinize yapabileceğiniz en büyük yatırım beslenmenizdir.

Dyt.Canan Aksoy