Proteinleri Sağlıklı Pişirmek

Sağlıklı olmak için sağlıklı besinler seçmeye dikkat ediyoruz .Besinleri nasıl pişirdiğimizde sağlıklı beslenmenin en önemli bacaklarından biridir. Dünyanın en sağlıklı besinlerini bile seçseniz onları uygun şekilde pişirmedikten sonra faydadan çok zarar verir. Bu yazımızda özellikle et- tavuk yemeklerinin en sağlıklı şekilde nasıl pişireceğimizden bahsetmeye çalışacağız.
Mutfak kültürümüzde et- tavukla ilgili yapılan pek çok yemek çeşidi vardır , çevirmeler, kızartmalar, ızgaralar, tava yemekleri, kavurmalar, ızgara kebapları, tencere kebapları, yahniler, güveçler, sahan yemekleri, buğulamalar, kapamalar, haşlamalar, köfteler, etli dolmalar, meyveli et yemekleri, olmak üzere geniş bir yelpazeye sahiptir.
Et grubu önemli bir protein kaynağı olmasının yanında , demir , b vitaminleri özelliklede b12 vitamini , çinko açısından beslenmemizde önemlidir . Etin pişirme sırasında da sağlıklı bir besin olmasının devamlılığını sağlayabilmek için sizin için bazı püf noktalarını sıraladık :
1-Marinasyon etin yumuşaması için önemli bir yoldur ancak marinasyon oda sıcaklığında değil buzdolabında yapılmalıdır.
2-Hazırlama ve ön işlemler sırasında çabuk davranılmalı oda sıcaklığına uzun süre hazırlama yapılmamalıdır.
3- Mühürleme işlemi etin besin değerini korur ancak yüksek ısıda yapıldığı için kısa sürede yapılmalıdır.
4- Kızartma yerine haşlama , fırında pişirme veya buğulama yöntemi daha sağlıklıdır. Kızartma işlemi sırasında kanserojen bileşikler oluşur ve vitamin kayıpları olur.
5-Orta veya iyi derecede pişirilme sağlanmalı , çiğ veya çok uzun süre pişirme işleminden kaçınılmalıdır.Çiğ besin besin sehirlenmesi açısından risk taşırken , uzun süre pişirme besin öğesi kayıplarına sebep olur.
6- Baharat ilavesi yapılacaksa yemeğin pişmesine yakın yapılmalı , böylece baharatların yanması da engellenmelidir.
7- Yağın ve/ veya yağın içinde baharatların yakılıp sos olarak kullanılması kanserojen risk taşır , yağın ve baharatların yanmamasına özen gösterilmelidir.
7- Mangalda pişirme sırasında ateşle etin arasında 15-20 santim mesafe bırakılmalı ,etler ateşe çok yakın bırakılmamalı ve alevde pişirilmemelidir.
8- Tencere yemeği dediğimiz etli sebze- kurubaklagil yemeklerini pişirirken , soğan kavrulmamalı , direkt çiğden kullanılmalıdır.
Sağlıklı olmanın yolu mutfağımızda ki sağlıklı beslenmeden geçer , satın almadan soframıza gelene kadar her süreçte besinlerin ilacımız olabilmesi için pişirme yöntemlerinin de sağlıklı olmasını sağlamamız gerekir.