İshal Nedir?

İshal Nedir?

İshal, dışkı miktarının fazlalaşması ile günlük dışkı sayısının atması ve dışkı kıvamının bozularak yumuşak, sıvı bir görünüm almasıdır. Günlük üç kezden fazla sıvı dışkılama ishal ayılabilir. Kıvam önemli bir ayıraçtır. Yeni doğan döneminde üç-beş kez dışkılama dışkının kıvamı normalse ishal sayılmaz. İlk yaşın sonuna kadar dışkılama sayısı 2-3tür. Ancak anne sütü ile beslenen bebeklerde günlük dışkı sayısı biraz daha fazla olabilir. Yeni doğan ve süt çocuklarında ishal daha sık görülür ve yetişkinlere kıyasla daha ağır bir tablo çizebilir. Bu bebeklerin besin bileşimindeki değişikliklere kolay uyum gösterememeleri ve ishal yapabilen pek çok mikroorganizma ile tanışmamış olmalarından kaynaklanmalıdır. Bebek ölüm hızının yüksek olduğu ülkemizde ishal ölüm sebeplerinin başında gelmektedir.

 

Bebeklerde görülen yaz ishallerinin sebepleri?

Yaz aylarında görülen ishal sebeplerinin başında mikrobik ve viral ishaller gelmektedir. Kişisel hijyen koşullarının yerine getirilmediği ve besinlerde hazırlama pişirme ve saklama koşullarına dikkat edilmediği durumlarda ishal oluşumu kaçınılmazdır.

Yaz ishallerini engellemek için neler yapmalıyız?

Öncelikle kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Bebek emzirmeden önce, yiyecekler hazırlanmadan önce, tuvaletten çıktıktan ve çocuğun bezi değiştirildikten sonra eller bol su ve sabun ile mutlaka yıkanmalıdır. Eğer çocuk ek besine başlamışsa biberon ,bardak gibi yiyecek kaplarının iyice yıkanması içinde yiyecek artıklarının kalmaması sağlanmalıdır. İçme suyunun temiz olmasına dikkat edilmelidir. Bebek mama ile besleniyorsa mama için kullanılan su mutlaka kaynatılmalıdır.

Besin hijyeninde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise besinlerin önce yıkanıp sonra doğranmasıdır.Yapraklı sebzelerin bir miktar suda bekletilerek yıkanması , yıkama suyunun dökülerek değil süzülerek besinden ayrılması gerekir. Böylece besine bulaşmış toprak, pestisit, böcek gibi kalıntıların temizlenmesi sağlanır. Ayrıca sebze ve et doğrama tahtalarının ve bıçaklarının ayrı olması bulaşma riskini azaltır. Mümkün olduğunca günlük alınmış besinler verilmeli ve besinler buzdolabında saklarken çiğ ve pişmiş besinler ayrı raflarda ve kapalı şekilde muhafaza edilmelidir. Genel olarak yemeklerin günlük olarak hazırlanması, açıkta bırakılmaması, sıcakta bekletilmemesi ve sinek, haşeratlardan korunması gerekir.

İshalli çocuğun beslenmesi:

Beslenme ishal döneminde asla kesilmez. Eğer anne sütü alıyorsa anne sütü almaya devam edilmelidir. İshal gelişen çocukta su ve sıvı besin alımı kesinlikle kesilmez. Sık aralıklarla, zorlanmadan beslenmeye devam edilmelidir. İshalle birlikte iştahsızlık görülme ihtimali çok yüksektir. Anne sütü ve su tüketimi sık aralıklarla yapılmalı , ishalle kaybedilen suyun yerine konulmasına çalışılmalıdır.Ek besine başlamış çocukta pirinç lapası , yoğurt ve yoğurtla yapılan çorbalar, haşlanmış patates, elma püresi, potasyumu zengin olması açısından muz , elma ve şeftali suları ( taze sıkılmış ) verilebilir. Şeker mikroorganizmaların üremesine neden olduğu için bu dönemde çocuklara verilmesi tavsiye edilmez. Süt içerdiği laktoz yüzünden bu dönemde süt yerine yoğurt ve ayran tercih edilmelidir. Patates içerdiği nişasta, pirinçse içerdiği glisin sayesinde barsak faaliyetlerinin normale gelmesine yardımcı olur.

İshal süresince kepekli ürünler, kurubaklagiller, çiğ sebze ve meyve, besin içeriği düşük ( şehriye çorbası ) gibi çorbalar, hazır- konserve besinler, şeker ve yağ içeriği yüksek besinler verilmekten kaçınılmalıdır.

Yaz ishalleri genellikle 2-7 gün arasında sürer.Önemli olan bu dönem içinde sıvı ve besin gereksinimini sağlayarak büyüme ve gelişmenin durmasını engellemek ve kaybedilen sıvının ve elektrolitin yerine konmasını sağlamaktır.