Genel

YAŞLILIK DÖNEMİNDE BESLENME

Yaşlanma, yaşam boyunca insanlarda meydana gelen çeşitli fiziksel, sosyal ve fizyolojik değişikliklerle karakterize çok boyutlu bir süreçtir. İyi bir yaşlanma için doğru beslenme önemli bir belirleyicidir. Yaşlılarda yanlış beslenme alışkanlıkları, tip II diyabet, ateroskleroz, koroner kalp hastalığı ve yetersiz beslenme gibi kronik bazı hastalıkların gelişmesine ve ilerlemesine neden olur. Bu…

Devamını Oku

KALP DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME : AKDENİZ VE DASH DİYETİ

Kalp damar hastalıkları 1900 yılların başından beri dünyada en çok ölüme neden olan kronik hastalıklardan biridir.Beslenme ile kalp damar hastalıkları riski arasında bir korelasyon olduğunu gösteren kesin deneysel, epidemiyolojik ve klinik kanıtlar vardır. Beslenme açısından zayıf diyetler kardiyovasküler sağlık üzerinde önemli bir olumsuz etkiye sahip olabilirken, belirli besinler veya fonksiyonel…

Devamını Oku

Her Yönüyle Ketojenik Diyet

Ketojenik diyet ilk olarak 1920`li yıllarda doktorlar tarafından epilepsi tedavisi için kullanılmaya başlanmış bir beslenme yaklaşımıdır.Şu an hala epilepsi tedavisinde tibbi beslenme tedavisi olarak kullanılmaktadır. İsmi keton üreten anlamındaki ketojenikten gelmektedir. Normal zamanlarda gün içindeki enerji ihtiyacını karşılamak için karbonhidratlar ve dolayısıyla karbonhidratın temel yapıtaşı olan glikoz enerji kaynağı olarak…

Devamını Oku

Kurumsal Wellness – Kurumlar İçin Beslenme Danışmanlığı

Son zamanlarda çalışan başarısını dolasıyla da şirket başarısını arttırma yollarından biri olan kurumsal wellness rağbet gören şirket politikalarının arasında yer almaktadır. Kurum iyileştirmesi olarak da geçen kurumsal wellness’ın çalışanların kronik hastalıklara yakalanma riskinin azalması ve sağlık harcamalarında azalma, iş kazalarında azalma, kuruma bağlılık ve pozitif yönde iletişim, menü planlaması sayesinde…

Devamını Oku

Aralıklı Açlık ( İntermittent Fasting) Nedir , Kimler İçin Uygundur ?

ARALIKLI ORUÇ (İNTERMİTTENT FASTİNG) Geçmişi oruç ve epilepsi hastalıklarına dayanan intermittent fasting (IF) günümüzde popüler diyetler arasında yer almaktadır. Gün içinde belirlenen saatlerde hiçbir besinin tüketilmemesi veya haftanın belirli günlerinde kalori alımının kısıtlanması gibi temellere dayanmaktadır. Kişiye özgü şekillenebildiği gibi oldukça yaygın kullanılan bazı formları bulunmaktadır. En yaygın kullanılan formu…

Devamını Oku

SAĞLIKLI YOĞURT VE KEFİR YAPIMI

Evde Sağlıklı Yoğurt ve Kefir Yapmak: Sütün fermente edilmesi sonucu ortaya çıkan yoğurt ve kefir, sağlığın iyileştirmesi ve geliştirilmesi açısından birbirine benzer özellikler gösterir. Yoğurdun kökeni Orta Asya’da göçebe yaşayan insanların sütü saklamak için kullandıkları hayvan derisi sayesinde pıhtılaşmasıyla başlamış. Göçebe hayatı yaşayan Türklerle beraber 16. Yüzyılda Avrupa’ ya taşınmasıyla…

Devamını Oku

Proteinleri Sağlıklı Pişirmek

Sağlıklı olmak için sağlıklı besinler seçmeye dikkat ediyoruz .Besinleri nasıl pişirdiğimizde sağlıklı beslenmenin en önemli bacaklarından biridir. Dünyanın en sağlıklı besinlerini bile seçseniz onları uygun şekilde pişirmedikten sonra faydadan çok zarar verir. Bu yazımızda özellikle et- tavuk yemeklerinin en sağlıklı şekilde nasıl pişireceğimizden bahsetmeye çalışacağız. Mutfak kültürümüzde et- tavukla ilgili…

Devamını Oku

Balık Yağı

OMEGA 3 YAĞ ASİTLERİ Çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) insan hayatının devamlılığı için önemlidir. Bundan dolayı temel yağ asitleri olarak adlandırılır. Balıkta ve deniz ürünlerinde bulunan kolları ise Omega 3 yağ asitleridir. Omega 3 yağ asitleri keten tohumu, ceviz ve özellikle yağlı deniz balıklarında bol miktarda bulunur. Keten tohumu ve…

Devamını Oku

AKDENİZ DİYETİ

Akdeniz sahiline kıyısı olan ülkelerin içerikte farklılıklar olmakla beraber genel yeme-yaşam alışkanlıkları ve kültürü benzer olan ülkelerin mutfağıyla karakterize bir beslenme modelidir. “Akdeniz Diyeti” 1960’ların başında Angel Keys tarafından Akdeniz bölgesindeki bazı popülasyonların beslenme alışkanlıkları temel alınarak tanımlanmıştır. Geleneksel Akdeniz diyeti diye de adlandırılır, sadece beslenme modelini değil genel yaşam…

Devamını Oku

BİR DİLİM EKMEK ALIR MIYDINIZ ?

Günümüzde bütün diyetisyenlerin ve sağlık otoritelerinin ortak kararı olarak beslenme kişiye özel olmalıdır, bunda hepimiz hemfikiriz ancak insan vücudunun çalışma prensipleri doğrultusunda bazı genel bilgilere sahip olabiliyoruz. Sağlıklı bir yaşam sürebilmek için günlük almamız gereken karbonhidrat, yağ ve protein gibi besin öğelerinin yüzdeleri hepimizde aynı aralıkta olmalı. Dünya Sağlık Örgütü’nün…

Devamını Oku