Genel Beslenme

Balık Yağı

OMEGA 3 YAĞ ASİTLERİ Çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) insan hayatının devamlılığı için önemlidir. Bundan dolayı temel yağ asitleri olarak adlandırılır. Balıkta ve deniz ürünlerinde bulunan kolları ise Omega 3 yağ asitleridir. Omega 3 yağ asitleri keten tohumu, ceviz ve özellikle yağlı deniz balıklarında bol miktarda bulunur. Keten tohumu ve…

Devamını Oku

AKDENİZ DİYETİ

Akdeniz sahiline kıyısı olan ülkelerin içerikte farklılıklar olmakla beraber genel yeme-yaşam alışkanlıkları ve kültürü benzer olan ülkelerin mutfağıyla karakterize bir beslenme modelidir. “Akdeniz Diyeti” 1960’ların başında Angel Keys tarafından Akdeniz bölgesindeki bazı popülasyonların beslenme alışkanlıkları temel alınarak tanımlanmıştır. Geleneksel Akdeniz diyeti diye de adlandırılır, sadece beslenme modelini değil genel yaşam…

Devamını Oku

BİR DİLİM EKMEK ALIR MIYDINIZ ?

Günümüzde bütün diyetisyenlerin ve sağlık otoritelerinin ortak kararı olarak beslenme kişiye özel olmalıdır, bunda hepimiz hemfikiriz ancak insan vücudunun çalışma prensipleri doğrultusunda bazı genel bilgilere sahip olabiliyoruz. Sağlıklı bir yaşam sürebilmek için günlük almamız gereken karbonhidrat, yağ ve protein gibi besin öğelerinin yüzdeleri hepimizde aynı aralıkta olmalı. Dünya Sağlık Örgütü’nün…

Devamını Oku

Anti İnflamatuar Beslenme

Vücudun, bağışıklık hücrelerinin üretimini arttırarak kendisini hastalık ve yaralardan korumak için verdiği tepkilere ve iyileşmesine yardımcı olan doğal sürece; inflamasyon, iltihaplanma ya da yangı adı verilir. Akut inflamasyon patojenlerin vücuda girmemesi için bariyer oluşturarak hayat kurtarıcı olabilirken; inflamasyonun kronikleşmesiyle diyabet, kalp hastalıkları, karaciğer yağlanması ve birçok kanser türünün görülme sıklığı artmaktadır….

Devamını Oku

İnsülin direnci – insülin rezistansı ve beslenmesi

İnsülin Nedir? İnsülin; pankreastan salgılanan, temel olarak vücudumuzun enerji ihtiyacını karşılamak için glikoz kullanmasına yardımcı olan bir hormondur. Yemek yedikten sonraki süreçte vücudumuz tükettiğimiz besinleri glikoz haline getirerek kana gönderir. Bu durum kan şekerimizin yükselmesine sebep olur. Bu noktada insülin devreye girerek kandaki şekerin kas ve organlarımızdaki hücrelere taşınarak kan…

Devamını Oku

Beslenme stratejiniz sürdürülebilir olsun

Beslenme hayatımızın ortasında, günde 2-3 kere yaptığımız bir hayatı sürdürebilme alışkanlığıdır. Yaşamak için beslenmek mutlaktır ancak bu kadar stresli ve yükü ağır bir durum olmamalı. Hepimiz farklı bireyleriz, farklı alışkanlıklarımız farklı genetik kodlarımız farklı hayatlarımız var. Bu hayatın içine sağlıklı beslenme alışkanlıkları koymak elbette ki sağlıklı kiloda olmak ve bu…

Devamını Oku

2018’in gıda ve beslenme trendleri

Yeni yılın ilk gününde 2018 yılında gıda ve beslenmeyle ilgili bu sene nelerle karşılacağımızı satırlara dökmek istedim. Bu seneki beslenme ve gıda trendleri neler olacak ? Tabi ki ben bir trendsetter değilim. Bu trendelerin ne olacağını , çok ünlü bir sağlıklı beslenme marketi hersene tüketicilerin neleri seçtiğine ve bu yüzden…

Devamını Oku

Mutluluğun Adı Modifiye Akdeniz Diyeti Mi?

Akdeniz diyetini duydunuz mu? Taze sebze ve meyvenin bol miktarda, etin azaltılarak tüketildiği, balığın önemli bir yer tuttuğu, yağ tercihinin zeytin yağından yana olduğu akdeniz diyeti bugün kabul edilen en sağlıklı diyettir. Peki, modifiye Akdeniz diyeti nedir, ne işe yarar, neden Akdeniz diyeti modifiye edildi? Örneğin Akdeniz diyeti sağlıklı olsa…

Devamını Oku

Su İçmeden Zayıflayamazsınız

Yetişkin bir insanın vücudunun yarıdan fazlasını su oluşturur, yaklaşık % 60 ını. Hücrelerimizin çok önemli bir kısmını yine su oluşturur. Vücudumuzda ki bütün faaliyetler su içinde yapılır. Besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması, besin öğelerinin metabolize edilmesi sonucu ortaya çıkan artıkların atılması hepsi suyun sayesinde olur. Bu durumda su olmadan…

Devamını Oku

Adım Adım En Sağlıklı Mangal Yapmanın Yolu

Havaların ısınmasıyla beraber, dışarıda geçireceğimiz zamanlar ve dışarıda yapacağımız aktiviteler arttı. Bu aktivitelerden biri de mangalda pişirip yediğimiz yiyecekler. Geleneksel olarak ülkemizde hemen herkesin sevdiği bu pişirme yönteminin zararlı yönleri var. Et ve ürünlerinin pişirilmesi, saklanması, işlenmesi sırasında açığa çıkan bu maddelerden biri olan POLİSİKLİK AROMATİK HİDROKARBONLAR sağlımız için tehlikeli…

Devamını Oku