Çocuğunuzun Beslenme Çantasında Neler Olmalı?

ÇOCUĞUNUZUN BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI ?

Bir okul dönemi daha başlıyor. Çocuklarımız günün büyük bir kısmını okulda geçirecekler, öğlen ve ara öğünlerinin bir kısmı da okulda yenilecek. Büyümenin devamının sağlanması, okul başarısının artması için bu dönemde çocukların beslenmeleri özel bir önem kazanmaktadır. Bu durumda olan çocuklarımızın beslenmesinde denge ve düzeni sağlamak için neler yapabiliriz.

Sıcakların devam ettiği okulun başlangıcında öncelik sıvının sağlanması. Çocukların sıvı eksikliğinden daha fazla etkilendikleri için sıvı alımları yetişkinlere nazaran daha önemlidir. Su tüketimin sağlanması için ya matarayla ya da pet şişelerle çocuğunuzun öncelikle yeterli sıvıyı almasına yardımcı olmanız gerekir. İçecek olarak, süt, ayran, kefir ,% 100 meyve suları tercih edilebilir. Gazlı içecekler gerek kafein içerikleri gerek gaz içerikleri gerekse de yüksek şeker içeriklerinden dolayı çocuklara faydadan çok zarar sağlayan içeceklerdir. Süt UHT üretim teknolojisi sayesinde sıcak ortama dayanıklılıkla ilgili sorun da taşımaz. Kefir in çocuklar için üretilen meyvelileri hem kalsiyum ihtiyacı hem de probiyotik sağlama açısından tercih edilebilir. Meyve sularında nektar veya yoğunlaştırılmış meyve sularındansa  % 100 meyve suyu olanların tercih edilmesi daha sağlıklı bir tercih olacaktır.

Kahvaltısını evde yapmış bir şekilde okula giden çocukların enerji ihtiyaçları yüksek olduğu ve öğlen yemeği saatine kadar geçecek uzun süreler göz önüne alındığında kuşluk denilen bir ara öğün hazırlanması mantıklı bir tercih olacaktır. Bu öğün için muz, elma, kayısı, nektarin, mandalina, armut gibi taze meyveler tercih edilebileceği gibi, kuru meyveler, kuru kayısı, kuru erik, yabanmersini kurusu tercih edilebilir. Yine taşınma kolaylığı ve içerdiği iyi nitelikli yağlar açısından ceviz, fındık ,keju fındığı gibi yağlı kuru yemişlerde tercih edilebilir.Kahvaltıda süt içmemiş çocuklar için kuşluk öğününde sütte bir tercih olabilir.

Öğlen yemeğini okulda yiyen ve okulda yemek çıkmayan çocuklar için hazırlaması ve tüketmesi en kolay besin sandviç olacaktır. Peynir veya söğüş tavuk veya etle hazırlanan sandviçler, içlerine domates, salatalık, közlenmiş biber veya sote edilmiş sebzelerle çeşnilendirilebilir. Havaların sıcak gittiği dönemde termos kaplarda veya yalıtımlı beslenme çantalarında bu sandviçlerin muhafaza edilmesi besinin bozulma ihtimalini de düşürecektir. Öğlen yemeği için evde hazırlanmış sebzeli veya sebzeli-peynirli börekler veya bunların gözleme şeklinde pişirilerek konması da bir alternatif olabilir.Fırında pişirilmiş mücver ( pişerken içine peynir konması protein bileşenini de yükseltecektir) yine öğlen yemeği için değişik bir tat yaratabilir.İçecek olarak ayran veya kefir öğlen yemeğine eşlik edebilir.

İkindi saatleri çocukların iyice yorulduğu, eve gelmeden önceki okulda tüketecekleri son öğün olacaktır. Bu öğünü iyi geçiren çocuklar eve geldiklerinde kan şekerleri düzenli olduğu için çok aç ve yorgun şekilde gelmeyecektir. Kuşluk öğünü için kuru meyve- kuruyemiş karışımları hem karbonhidrat hem protein içeriği sayesinde tok tutan bir öğün olacaktır. Evde yapılmış az şekerli veya meyve – kuru meyvelerle tatlandırılmış kek çeşitleri, kurabiyeler beslenme çantalarında yer alabilir. Meyveli yoğurt yanında birkaç bisküvi bir başka çeşit olarak sunulabilir.

Dyt.Canan AKSOY