Bütün Annelerin Kabusu Doğumdan Sonra Kalan Kilolar

Gebe kaldınız, mutluydunuz, doğurdunuz, bebeğinizi kucağınıza aldınız, mutluluğunuz kat be kat arttı. Emzirmeye başladınız, bebeğiniz de büyümeye başladı. Sonra dönüp artık kendinize bakmaya başladınız ve gördüklerinizden mutlu değilsiniz. Gebelikten ve belki emziklilik sırasında artmış kilolarınız, göğüslerinizdeki büyüme, çatlama, deformasyonlar karın bölgenizdeki sönmüş balon gibi duran görüntü, hamilelikten önceki bedeninizle, hamilelik sonrası bedeninizin arasındaki farklar gözünüze çarpmaya başladı.

Nerde hata yaptık? İdeal kilonuzda hamile kalıp, gebelik süresince ortalama 10-11 kilo aldıysanız aslında kiloyla ilgili olarak kaygılanacak çok fazla durumunuz olmaz. Gebelik boyunca aldığınız kiloların nereye gittiğine bir bakalım:
Bebek: 3250 gram
Plasenta:800 gram
Amnion sıvısında artış:800 gram
Rahim: 900gram
Kan hacmindeki artış: 1200-1500 gram
Meme dokusunda artış: 400 gram
Dokulardaki su artışı: 1200-1500 gram
Anneni yağ depoları: 3500 gram
TOPLAM: 12-12,5 Kilogram

Doğumla beraber bu kiloların 6-7 kilosunu zaten kaybedeceksiniz ilerleyen iki hafta içinde de vücut sıvılarınızdaki 2 kilogramlık fazlalık gidecek böylece gebelik sırasında aldığınız kilonun 8-kilosunu zaten kaybedeceksiniz. Geriye fetüsü korumak için karın bölgesinde ve doğumu kolaylaştırmak için uyluk bölgesinde toplanan 3-4kilonuz kaldı. Bu dönemde ise en büyük yardımcınız emzirmek, süt vermek 1 saatlik kardiyo programının size yaptırmadığını yaptırır, çok fazla enerji kaybettirir. 1 mililitre süt salınımı 7 kalori demektir. Bir çay bardağı kadar süt verdiğinizde 700 kalori yakıyorsunuz, emziklilik döneminde sağlıklı ve dengeli beslenir ve en az 6 ay bebeğinizi emzirdiğinizde, gebeliğinize başladığınız kiloya dönmüş olursunuz. Doğa her şey yolunda gittiğinde bizlere en kolay yolu sunuyor aslında her zaman.

Tabi bu bahsettiğim ideal şartlar, ideal kilonuzda gebe kaldınız, gebelikte ideal bir kilo aldınız ve 6 ay bebeğinizi emzirirken yine ideal beslendiniz. Maalesef hayat ideal şartları her zaman sunmuyor bizlere. Fazla kiloyla hamile kalıp, hamilelikte fazla kilo almak, emzirirken kilo vermeyi bırakın kilo almakta bu dönemde başımıza gelebilecek olaylar. Bu şartlar içinde doğum yaptınız, birde üstüne hamilelikten kalan 3-4kilo eklendi. Üstelik gebelik ve emziklilik süresinde sürekli değişen hormonlarınız da bu manzaraya elinden gelen katkıyı verdi. Meme dokunuz önce büyüdü arkasında havası alınmış bir balon gibi söndü, karın ve basen bölgenizde kilo artışıyla beraber yağlanma ve çatlaklar meydana geldi. Aileye yeni katılan bebeğinizle beraber yeni bir hayat düzeniniz var, bu arada işe de geri başladınız.

Gebeliğin sizde bıraktığı kilolardan kurtulmak yeni dönemin ilk adımı olmalıdır. Bu süreçte dengeli ve düzenli beslenerek kilo vererek bir yandan da egzersiz yapmak, gebelik süresince değişen duruş bozukluğunuzu düzeltip, karın kaslarınızın toparlanmasına yardımcı olacaktır. Gebelik süresince ağırlık noktanız değiştiği için postülünüz değişecektir, bu duruş bozukluğunun getirdiği kas zayıflıklarını değiştirmek, karın bölgesindeki yağlanmayı ve toparlanmayı sağlamak için, kardiyovasküler bir egzersizle beraber mutlaka, kas çalışmasını sağlamak için ağırlık egzersizleri de yapılmalıdır.

Gebelikten kalan kilolarınızı vermek içinse birkaç küçük öneriyle beraber, bir de karın ve basen yağlarınızın azalmasını, yapacağınız egzersizle beraber kas kitlenizin artması için uygun bir menü hazırlayacağım.
-Önce su, vücudumuzun yarısından fazlasını oluşturan su, zayıflamanızı sağlamaz, zayıflarken sağlıklı olmanızı, boşaltım sisteminizi çalıştıracağı için şişliklerinizin veya ödeminizin olmamasını, cildinizin nem dengesini sağlar. O yüzden hergün mutlaka 1,5-2 litre civarında su. İçtiğiniz su nem dengenizi korumaya yardımcı olacaktı, ancak kuru cilt çatlak oluşması için en büyük faktörlerden biridir, mutlaka dışarıdan da cildinizi nemlendirin.
-Ara öğünlerin atlanmaması: ana öğünlerinizden 2-2,5 saat sonraya koyduğunuz küçük ara öğünler hem metabolizmanızın çalışmasını hem kan şekerinizin düzenlenmesini sağlayacağı için mutlaka yapılmalıdır.
-C vitamini ve A vitamini: yeterli C ve A vitamini, cilt elastin dokunuzun artmasını sağlayacağından. Salatalarınızı ana öğünlerinizde, meyvelerinizi ara öğünlerinizde mutlaka tüketin. Yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller c vitamininden zengindir. Sarı-turuncu renkli meyve ve sebzeler, yumurta sarısı A vitaminden zengin kaynaklardır.
-Bol posa: posa hem bağırsak faaliyetlerinizin düzgün gitmesini, hem de öğünde aldığınız yağın bir kısmına yapışarak atılmasını sağladığı için zayıflamanız üstüne katkısı yüzünden. Sebze, meyve, kuru baklagiller, yulaf, tam tane ekmekleri posa açısından zengindir.
-Kalsiyum: gebelik üstüne emziklilikten sonra kemiklerinizin D vitamini ve kalsiyuma hala ihtiyacı var. D vitaminin kaynağı güneşten kendinizi mahrum etmeyin. Son 2-3 yılda yapılan çalışmaların gösterdiği öğünle beraber alınan yağsız kalsiyum ürünleri bağırsaktan yağ atımını artırdığı yolunda. Bu yüzden ana öğünlerinizde yağsız yoğurt- yağsız ayran- kefir gibi ürünleri mutlaka tüketin.
-Pişirme şekli: yemeğinize, salatanıza koyduğunuz 1 çorba kaşığı yağ 90 kaloridir. Tamamen yağsız beslenme söz konusu olmadığı gibi, yüksek yağlı beslenmenin de bir faydası yok. O yüzden besinlerinizi pişirirken ve seçerken, kızartılmamış olmasına, yüksek yağ içeren soslar bulundurmamasına ,içeriğinde % 25-30 dan fazla yağ bulundurmamasına dikkat edin. Kızartma yerine ızgarayı veya haşlamayı- sebze suyunda pişirmeyi tercih edin. Salatalarınıza koyduğunuz sosların baharat,sirke, nar ekşisi, balsamik sirke az yağdan oluşmasına gayret edin.Aldığınız ürünlerin etiket bilgilerini okuyup içlerinde ne kadar yağ olduğuna dikkat edin.
-Kaldığınız yerden devam edin: yaşantınız size her zaman istediklerinizi sunmayacak, arkadaşlarınızle yemeğe gideceksiniz, doğumgünü ve yıldönümü kutlamalarınız olacak, bir ikramı kıramayacak durumda olabilirsiniz. Gerekenden fazla yediniz, yemek istediğinizi değil sunulanı yemek durumunda kaldınız bu belki bir dilim pasta oldu belki 2 kadeh bir içki.Bu zayıflamanızı engellemez, ertesi gün egzersizini biraz fazla yaparsınız veya kaçırdığınız besinin durumuna göre bir miktar beslenmenizi düzenlersiniz , yağ içeriği yüksek bir pasta yediniz , ertesi gün salatalarınıza yağ koymamak aldığınız yağın bir kısmının dengelenmesini sağlayacaktır.

Örnek menü (bu menü emzirmeyen anneler için düzenlenmiştir)
SABAH: 1 yumurtayla yağsız bir menemen
2 dilim tam buğday veya çavdar ekmeği
Maydanoz salatası
VEYA :
1 dilim yağsız beyaz peynirle 2 dilim tam buğday ekmeğine yapılmış yağsız bir tost

KUŞLUK:1 Portakal veya bir kivi veya 2 ince dilim ananas ( taze meyve yemek zorsa bunun yerine 2-3 kayısı veya 3-4 tane kuru erik de olabilir )

ÖĞLE : 1 tabak sebze yemeği veya kurubaklagil
Bol salata ( az yağlı, limonlu, sirkeli)
1 kâse yağsız yoğurt veya yağsız yoğurttan yapılmış cacık
1 kase az yağlı çorba veya 3-4 kaşık bulgur pilavı

İKİNDİ :1 kutu probiyotik yoğurt içine 2-3 kaşık yulaf ezmesi ve 1porsiyon meyve

AKŞAM: 1 Porsiyon et veya tavuk veya balık( ızgara ve sebzeyle pişmiş olabilir)
Bol salata( içinde mevsime uygun mümkün olduğunca farklı renklerde salatalık malzemesiyle, az yağlı, nar ekşili veya sirkeli )
1 Bardak yağsız ayran veya kefir
2 dilim tam buğday ekmeği veya 3 -4 kasık makarna
GECE : 1 Porsiyon meyve

Et- tavuk- balık olan öğünüzü spor yaptıktan sonra yerseniz,kas ağırlığınız ve sıkılaşmanız daha kolay olacaktır.Egzersiz sırasında sıvı tüketimini unutmayın.

Zayıfladınız egzersiz yaptınız ama hala baş edemediğiniz gebelik sonrası çatlak veya göğüs sarkması gibi problemleriniz var. Üzülmeyin gelişen estetik tıp sizin yanınız da , çatlaklarınız ,göğüs sarkmalarınız için ameliyatlı veya ameliyatsız pek çok seçenek sunuyor artık estetik cerrahi bize.