Besinlerin Saklanması

BESİNLERİN SAKLANMASI

Et-Tavuk: Etleri satın aldığınız zaman kasaplarda veya reyonlarda bir süre beklemiş olduğunu unutmayın. Bu yüzden kıyma alındıktan sonra buzdolabında 1 günden fazla bekletilmemelidir. Parça etlerse buzdolabında 2-3 bekletilebilir. Etleri uzun süre saklamak istiyorsanız, kullanacağınız miktarlara bölüp, yağlı kâğıtlara veya buzdolabı poşetlerine koyarak buzluk veya dondurucuya kaldırmanız gerekir. Paketin yırtılması veya delinmesi etin havayla temas etmesini sağlayıp, etin kahverengileşmesine ve kurumasına neden olur, bu olay etin kalitesinin düşmesini sebep olur. Sakladığınız etlerin üzerine satın aldığınız tarihleri yazıp, ilk satın aldığınız eti ilk pişirmeye özen gösterin. Dondurucuda kıyma ve kuşbaşı gibi etleri en fazla 3 ay, rosto, kol, bacak gibi büyük parçalar 8-12 ay, pişmiş etler ve et sularını 2-3 ay saklayabilirsiniz. Bundan daha uzun

süre bekletilmesi sağlık açısından risk taşır. Etleri çözdürürken dondurucudan buzdolabına indirerek çözülmesini beklemek gerekir. Çözülmüş etler tekrar dondurulmaz. Tavuk içinde tüm bu saklama koşulları geçerlidir.

Salam – sosis gibi işlenmiş ürünler paketleri açılmadıysa son kullanma tarihine kadar buzdolabında dayanabilir. Paket açıldıktan sonra buzdolabında dayanma süresi 3 gündür. Bu tip şarküteri ürünlerini dondurucuda da saklayabilirsiniz ama pek tercih edilen bir yöntem değildir. O yüzden tüketeceğiniz miktarı satın alıp en kısa zamanda tüketmek en makulü olur.

Balık: alındıktan sonra temizlendikten sonra buzdolabında 1 gün, buzlukta 4 gün, temizlenip limonlandıktan sonra dondurucuda 6 ay saklanabilir. Dondurucuda saklanırken düz bir tabak içinde düzgün ve tek kat olacak şekilde saklanırsa çözünürken şekillerini de korurlar. Balık çözdürülürken buzdolabına indirilip yavaş bir şekilde çözdürülmesi gerekir. Çözülmüş balık tıpkı etler gibi yeniden dondurulmaz.

Yumurta: yumurtanın tazeliğini kaybetmemesi için serin yerde saklanması gerekir. Buzdolabında yumurta 2-3 hafta saklanabilir. Yumurta buzdolabında saklanırken yıkanmadan saklanmalı, pişirmeden önce yıkanmalıdır. Yıkanıp saklanan yumurtanın üzerinde ki gözenekler açılacağı için bayatlaması çabuklaşır. Yumurtanın dolaptaki diğer besinleri etkilememesi için, kapalı bölümde saklanması uygun olur veya satın alınan viyollerin ( yumurta kabı ) içinde de saklanabilir.

Süt-Yoğurt: Açık alınan sütler kaynatıldıktan sonra buzdolabında ağzı kapalı cam kaplarda 2-3gün muhafaza edilebilir. Pastörize sütler, oda sıcaklığında saklanmaz, buzdolabında 2günden fazla saklanması tavsiye edilmez. Uzun ömürlü ( UHT sütler ) açılmadıkları sürece oda sıcaklığında 1,5 ay buzdolaplarında 3 ay bozulmadan saklanabilir. Uht sütler açıldıktan sonra 3 gün içinde tüketilmesi gerekir. UHF(uzun ömürlü ) ve pastörize sütler dolapta saklanırken kutu kapaklarının kapalı tutulması gerekir.

Yoğurt oda sıcaklığında birkaç gün bekleyebilir, buzdolabında ise ağzı kapalı olmak kaydıyla 2 hafta saklanabilir. Yoğurdun sulanmaması için içinde kaşık bırakılmamalı ve alınan kısım yüzeyi düzeltilerek bırakılmalıdır.

Beyaz peynir tuzlu suyun içinde buzdolabında 2–3 hafta saklanabilir.

Kaşar peynirinin kurumaması için streç filmlere sarılıp buzdolabında 2 hafta bekletilebilir.

Meyve ve sebzelerin saklanması: yeşil-sarı sebzeler, patlıcan, karnabahar, çilek, kiraz, şeftali, kayısı gibi meyve- sebzeler buzdolabında 3–7 gün tazeliklerini korurlar. Bu tip meyve ve sebzeleri, alışverişten getirdikten sonra temiz poşetlerin içine koyup, bu poşetlerin üzerine birkaç delik açarak bırakmak dayanma sürelerini artıracaktır. Eğer yıkanarak dolaba kaldırılacaksa mutlaka çok iyi kurutulmalıdır.

Patates-soğan, elma, ayva, turunçgiller daha uzun süre dayanmaktadır. Patates ve soğan hava alan ancak ışık geçirmeyen kutularda saklanmalıdır. Patates aydınlıkta yeşillenir. Yeşillenmiş ve filizlenmiş patateslerde toksik öğe ( solonin) miktarı artar, bu tür patatesleri çok kalın soyarak kullanmak gerekir. Elma, ayva, portakal, mandalina, limon gibi besinler buzdolabında 1-2 hafta saklanabilir. Her tür meyve ve sebzeyi ne kadar taze yersek o kadar faydalı olacağını unutmamak lazım. Muz buzdolabında saklanmaz, oda sıcaklığının düşük olduğu yerler, pencere yakınları tercih edilmelidir.

Her tip meyve ve sebzeyi hazırlamadan veya yemeden önce temizlemek gerekir, yenilecek kadar miktar temizlenip hemen tüketilmelidir. Ancak limon gibi bir kısmını kullanıp kaldıracağımız besinleri hava ve ışık almayacak şekilde streç filmle sarılarak koyu renkli saklama kaplarında saklamakta fayda vardır.

Pişirilen yemekler buzdolabında 1-2 günden fazla saklanacaksa, soğutularak, saklama kaplarına konulup dondurucuda saklanmalıdır. Dondurulan miktarlar sadece bir kez ısıtılabileceği için, bir yemeklik veya porsiyonluk şekilde saklanmalıdır.

Kurutulmuş sebze ve meyveler, bez torbalarda kuru yerde saklanmalıdır.

Salça açıldıktan sonra cam kapta muhafaza edilmeli, üzeri sıvı yağla kapatılıp havayla teması kesilmelidir.