Bebek ve Çocuklar

Çocuklarda Abur Cubur Tüketimiyle Başedebilmek

Abur cubur, sağlıksız beslenme alışkanlıklarının neredeyse en tehlikelilerinden saydığımız bir besin grubu. Bu besinlerin çoğu, besleyici pek bir öğe içermezken, içerikleri tuz-şeker açısından yüksek, doymuş yağ veya trans yağ oranları genelde çok yüksek, katkı maddeleri içeren, içinde vitamin – mineral içerikleri düşük neredeyse hiç posa içermeyen besinler. Tam anlamıyla boş…

Devamını Oku

Çocuk Beslenmesinde Proteinin Önemi

Vücudun en küçük parçası olan yaşayan hücrenin ve metabolik tepkimeleri katalize den enzimlerin yapısı proteindir. Büyüme, hücrelerin çoğalması demek olduğuna göre protein büyüme için elzemdir. Vücudun bütün hücrelerinin büyük bir bölümü proteinlerden yapılmıştır. Ve bu hücreler sürekli olarak yenilenmektedir. Bu vücut proteinlerinin oluşumu için kaynak, yiyeceklerin içinde bulunan proteinlerdir. Proteinler…

Devamını Oku

Çocuklarda Obezite ve Su Tüketimi

Şişmanlık (obezite) vücuttaki yağ miktarının artması olarak tanımlanmaktadır. Beş- on yedi yaş çocuklarda görülen obeziteye çocukluk çağı obezitesi denmektedir. Çocuk ve gençlik döneminde ortaya çıkan şişmanlığın, gelecekte bu bireylerde bir-çok sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden olacağı düşünülmektedir. Şu an obez olan erişkinlerin % 40’nın çocukluk çağında da obez olduğu belirtilmektedir….

Devamını Oku

İştahsız Çocuk

İŞTAHSIZ ÇOÇUK Her anne babanın kaygısıdır acaba çocuğum yeterli besleniyor mu, vücudu için gerekenleri besinlerle sağlayabiliyor mu, iştahı yerinde mi diye. İştah yiyecekler karşı duyulan bilinçli istektir. İştahsız çocuksa, yeterli beslenemediği için gereken büyümeyi sağlayamayan çocuktur. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, pek çok çocuğun iştah sorunu aslında yoktur, genelde annelerin çocuklarından…

Devamını Oku

İshal Nedir?

İshal Nedir? İshal, dışkı miktarının fazlalaşması ile günlük dışkı sayısının atması ve dışkı kıvamının bozularak yumuşak, sıvı bir görünüm almasıdır. Günlük üç kezden fazla sıvı dışkılama ishal ayılabilir. Kıvam önemli bir ayıraçtır. Yeni doğan döneminde üç-beş kez dışkılama dışkının kıvamı normalse ishal sayılmaz. İlk yaşın sonuna kadar dışkılama sayısı 2-3tür….

Devamını Oku

Çocukluk Çağı Obezitesi

ÇOÇUKLUK ÇAĞI OBEZİTESİ Obezite en basit haliyle vücutta artmış yağ kitlesi olarak tanımlanabilir. Obezitenin bilinen en yaygın sebebi vücuda alınan enerjinin yakılan enerjiden fazla olması halidir. Çocuklarda enerji alımının yüksek olması dışında metabolik veya hormonsal sebeplere bağlı şişmanlık daha nadir görülür. Çocukluk çağı şişman bireylerinin  % 40’ ından fazlasının yetişkinlik…

Devamını Oku

Çocuklarda “Büyümek”

ÇOCUKLARDA ‘BÜYÜMEK’ Çocuklarımız her geçen gün fiziksel ve zihinsel değişim süreçlerinden geçerek büyür ve gelişirler. Yani çocuğumuzun beden ölçüleri artar, hücrelerinin yapıları ve işlevleri gelişir, motor ve bilişsel yetenekleri, duygusal ve sosyal davranışları şekillenir ve hayatlarının sonuna kadar devam edecek alışkanlıklar edinirler. Büyümek kısacası onlar için kolay bir iş değildir….

Devamını Oku

Çocuk Beslenmesinde Süper Besinler

Çocuk Beslenmesinde Süper Besinler Annenin beslenmesi, sağlıklı bir bebeğin doğması için temel taşlardan biridir. Doğumdan sonra çocukların sağlıklı büyümesi, gelişmenin sürekliğinin sağlanması içinde sağlıklı ve dengeli beslenme kilometre taşlarından biridir. Büyüme ve gelişme çocukların temel sağlık göstergesidir. Sağlıklı ve dengeli beslenmene bir çocuk iyi büyür, yetişkinlik döneminde bu beslenmenin ayrıcalıklarına…

Devamını Oku

Çocuğunuzun Bağışıklık Sistemi Yetersiz Mi?

ÇOCUĞUNUZUN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ YETERSİZ Mİ? Bağışıklık sistemi hücrelerimizi kemik iliğinde bulunan kök hücre denilen, farklı yönlerde değişerek çeşitli bağışıklık sistemi hücrelerini oluşturan bir temelden alır. Lenfosit sistem ve beyaz kan hücreleri savunma sisteminizin en önemli elemanlarıdır. Vücudun bağışıklık mekanizmasındaki bozukluğa bağlı hastalıklar sık tekrar eden ve tedaviye geç yanıt veren…

Devamını Oku

Çocuğunuzun Beslenme Çantasında Neler Olmalı?

ÇOCUĞUNUZUN BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI ? Bir okul dönemi daha başlıyor. Çocuklarımız günün büyük bir kısmını okulda geçirecekler, öğlen ve ara öğünlerinin bir kısmı da okulda yenilecek. Büyümenin devamının sağlanması, okul başarısının artması için bu dönemde çocukların beslenmeleri özel bir önem kazanmaktadır. Bu durumda olan çocuklarımızın beslenmesinde denge ve düzeni…

Devamını Oku